ATO'DAN SİTELER İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM” ÖNERİSİ

ATO BAŞKANI BEZCİ: 300 METREKARELİK İMALATHANE İLE MOBİLYACILIK SEKTÖRÜ GELİŞMEZ”

Sağlık 15.01.2014 12:25:55 0
ATO

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, Ankara’nın mobilyacılık alanında uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşması için öncelikli olarak apartman katında 300-500 metrekarelik imalathanelerin 3-5 bin metrekarelik imalathanelere dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, “300 metrekarelik imalathane ile mobilyacılık sektörü gelişmez. Mobilyacılar sitesi kentsel dönüşüm kapsamında yenilenebilir” dedi.

 Ankara Mobilyacılar-Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci’yi makamında ziyaret etti. ATO’nun mobilyacılar komitesinden seçilen Meclis Üyesi Ufuk Şenel’in eşlik ettiği ziyarette konuşan Taklacı, çoğunluğu ATO üyesi olan Siteler bölgesi esnafının sorunlarını aktardı. Yaklaşık 50 yıl önce kurulan mobilyacılar sitesinin, küçük ve orta ölçekli mobilya üretimi ve satışı yapan birçok işletmeyle hizmet sektöründeki işletmeler olmak üzere yaklaşık 5 bin firmayı barındırdığını kaydeden Taklacı, “Sitelerin doğal sınırlarına ulaşması sebebiyle fiziksel genişleme ve büyüme potansiyeli ne yazık ki yok.  Üyelerimizin çoğu çok katlı binalarda üretim yapmaya çalışıyor ve ürünlerimizin sergileneceği geniş teşhir alanlarına ihtiyacımız var” dedi.

  “TEŞHİR ALANLARI AÇILMALI”

 ATO Başkanı Bezci de, yaptığı konuşmada, mobilyacılığın Ankara’nın yüz akı sektörlerinden biri olduğunu belirterek, Başkent’teki işletmelerin sektörel dağılımında mobilya imalatının yüzde 11’lik payla ikinci sırada yer aldığının altını çizdi. Ankara’nın, mobilyacılık sektörüyle uluslararası alanda rekabet edebilecek potansiyele sahip olduğunu kaydeden Bezci, “Ancak mevcut şartlarda bunu başarmak mümkün değil. 300 metrekarelik imalathane ile mobilyacılık sektörü gelişmez” dedi.

 Bezci, mobilyacılar sitesinin kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yenilenebileceğini ve böylelikle üretim ve büyüme sorunlara çözüm üretilebileceğini kaydetti. Bezci, “Sitelerde imalathanelerin 3-5 bin metrekarelik üretim tesislerine dönüştürülmesi ve burada üretilenlerin sergilenebileceği teşhir alanları açılması gerekiyor” diye konuştu.

 “ÇİĞİLTEPE ASKERİ LOJMANLARI TAŞINSIN”

 Sitelerin mekansal olarak da doğal sınırına ulaştığına dikkat çeken Bezci, şunları söyledi:

 “Siteler bölgesi haritada incelendiğinde doğal sınırlarına ulaştığı görülüyor. Oradaki 5 bin işletmeyi başta bir bölgeye taşımak mümkün değil. Bu durumda genişleme çözümünü yerinde bulmak gerekiyor. Sitelerin kıyısında Çiğiltepe Askeri Lojmanları var. Buradaki lojmanların da ekonomik ömrünü tamamladığı, binaların çok eskidiği görülüyor. Lojmanlar bölgesi kentsel dönüşüme sokularak, karşılığında belirlenecek arazide yeni lojmanlar yapılabilir ve siteler bu bölgeye doğru genişletilebilir. Bu yöntemle hem lojmanlar yenilenmiş olur hem de mobilyacılar sitesi mekansal anlamda yenilenme imkanı bulur. Böylece bir taşla iki kuş vurulabilir” 



ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04